Podpisze sie pod slowami German-a i dodam od siebie ze troszke niepodoba mi sie przeplywka. Ja bym ja przeczyscil-podmienil.
Czy dostaliście kod do radia przy nowym aucie w salonie?
Zwiń
X
-
Czy dostaliście kod do radia przy nowym aucie w salonie?
Witam
Mam takie pytanko jak w temacie,czy dostaliście kod do radia przy zakupie nowego auta w salonie?Ja kupilem octavke ze Swingiem i nie dostalem kodu,znam pare identycznych przypadkow.Wiem,ze pozniejsze otrzymanie kodu w ASO wiaze sie z dodatkowa oplata.Jak to bylo u Was?Wedlug mnie skoro kupuje radio to kod powinienem otrzymac przy zakupie auta.Respect All,Fear No One!
-
-
No pewnie, ze kod
(ja właściwie dostałem dwa - czterocyfrowy PIN do radia i czternasto literowo - cyfrowy do współpracy radia z komputerem samochodu, tylko podobno ten właściwie nie jest potrzebny)
otrzymuje się przy odbiorze samochodu.
Często kupujący - gapa (rozpalony emocjami) zapomina przypomnieć sprzedawcy o kodach.
Komentarz
-
-
shado, mylisz się.
Może kiedyś tak było.
Ja radio zamawiałem fabryczne - Bluesa montowanego w fabryce.
Na wlepce w bagażniku mam nawet stosowne kody :
8RM = 8 speakers (passive)
8YF = Radio
I tak jak pisałem dostałem komplet kodów.
Tylko oczywiście wcześniej przypomniałem o nich dilerowi .
A czy zależy to od "dobrego serca" dilera - tego już nie wiem :wink: .
Komentarz
-
-
Wedlug mnie powinni dawac kod bez zadnej łaski.W koncu zaplacilem i moge nastepnego dnia sprzedac same radio i co wtedy?Kupujac inny nowy samochod dostalem kod fabryczny do radia wraz z kluczykami i sam sobie moglem ustawic PIN.p.s.Dobrze,ze łaskawie dali kluczyki i papiery auta .Normalnie chora sprawa.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Borsuk2, to ty mylisz pojęcia.
To, że dostałeś pin od dealera to dostałeś go pewnie napisany długopisem na kartce (tak dostał też mój znajomy, któremu poradziłem, żeby od razu poprosił o pin przy odbiorze auta).
Jak ktoś kupuje radio od dealera to dostaje oryginalną wlepkę z kodem.
U mnie było tak, że miałem radio fabrycznie na wyposażeniu więc nie miałem kodu, a chciałem je sprzedać.
Dogadałem się z dealerem, że dadzą mi kod za friko, ale jak przyszło co do czego to chcieli kasę więc się trochę poirytowałem, że mi łaski nie robią dając kod do radia za które zapłaciłem i g..o ich to obchodzi po co mi kod. Koniec końców wpisali, że radio zablokowane i podali mi kod to w ramach naprawy gwarancyjnej.
Komentarz
-
-
shado, pewnie Ty jesteś nieomylny, ale przecież nie oto chodzi, żeby się tu spierać w jakiej formie ktoś otrzymał kod od radia.
Pytanie Kolegi Fan dotyczyło :
Zamieszczone przez fanMam takie pytanko jak w temacie,czy dostaliście kod do radia przy zakupie nowego auta w salonie?
Tak czy siak dobrze jest posiadać właściwe kody do własnego radia i przy normalnym (bez irytacji) dialogu z dilerem i zakupie nowego auta taki kod w takiej czy innej formie otrzymuje się od dilera bez dodatkowych opłat.
Z tego co wyczytałem na tym forum nie tylko ja taki kod otrzymałem i u wielu osób nie było z tym większego problemu.
Ot i tyle i tego dotyczyły moje posty.
Pozdrawiam i EOT.
Komentarz
-
-
No tylko właśnie problem w tym, że jak nie poprosisz o kody to dealer ich sam z siebie nie da, a potem to łaskę robią i nie chcą dać za friko, bo muszą się podpiąć kompem, żeby zczytać numer seryjny radia i na jego podstawie ściągają kod z bazy Skody.
Więc kod się dostaje:
1. jeśli radio było dokładane przez dealera
2. jeśli się to wynegocjowało od dealera
Komentarz
-
-
Przy odbiorze też nie dostałem kodu do radia, ale przy sprzedaży radia nie było żadnego problemu podałem numer radia i w serwisie bez podpinania komputera dostałem kod który przekazałem kupującemu i działa. Nic za to nie płaciłem."Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
Komentarz
-
-
Kod do radia powinieneś otrzymać jeżeli o to poprosisz bez ponoszenia kosztów z Twojej strony.
PIN kodowany jest w zegarach aby po odłączeniu akumulatora i ponownym jego podłączeniu radio działało bez problemu. Radio PIN pobiera z zegarów.
PIN-ami zarządza centralny serwer Volkswagena AG. Do niego producent radia wysyła informacje o numerze wyprodukowanego radia/nawigacji i PIN.
Podczas produkcji (przy kodowaniu) samochodu łączony jest VIN z numerem seryjnym radia.
Stąd po podpięciu kompa w ASO otrzymuje ono numer radia jakie było zamontowane w aucie i na podstawie tego numeru otrzymuje numer PIN z innego serwera.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
u mnie oczywiście kodu brak . Jedno ASO i drugie chciało 50zł . Napisałem @ do mojego sprzedawcy, żeby mi załatwił PIN do radia w ramach dobrych relacji na linii Salon - Klient i poprosił mnie o zczytanie nr seryjnego z radia i na jego podstawie online uzyskałałem kod PIN do Swinga. Radio właśnie sprzedałem i szukam z pewnego źródła Amundsena w jego miejsce.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przemo-O2u mnie oczywiście kodu brak . Jedno ASO i drugie chciało 50zł . Napisałem @ do mojego sprzedawcy, żeby mi załatwił PIN do radia w ramach dobrych relacji na linii Salon - Klient i poprosił mnie o zczytanie nr seryjnego z radia i na jego podstawie online uzyskałałem kod PIN do Swinga. Radio właśnie sprzedałem i szukam z pewnego źródła Amundsena w jego miejsce.Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER
Komentarz
-
Komentarz